Image Image

Dezenfekte

Image

Dezenfeksiyon Nedir ve Nasıl Yapılır?

Toprak, hava, insan vücudu ve tüm çevremizde, mikroorganizmalar kendilerine yaşam alanı bulurlar. Evlerimizdeki halılar, kumaşlar, koltuklar ve yerler bakteri, mantar ve virüs yuvasıdır. Ayrıca temizlik yaparken kullanılan malzemelere karşı oldukça dayanıklı olan birçok bakteri yaşar. Evinizi veya iş yerinizi tamamen mikroorganizmalardan kurtarmak için yapabileceklerinizin başında, dezenfeksiyon gelir. Özellikle tıbbi ve cerrahi girişimler sırasında tamamen mikrop ve bakterilerden arındırılmış bir ortam gerekir. Ameliyathane, diyaliz, yoğun bakım, transplantasyon ve yeni doğan bebek üniteleri gibi yerlerde ortam havası ve malzemeler belirli bazı kurallara uymalıdır. Dezenfeksiyon sayesinde, cansız ortamdaki patojen mikroorganizmalar öldürülür. Aynı zamanda bu tür mikroorganizmaların üremeleri de dezenfeksiyon uygulanarak engellenir.


Dezenfeksiyon Nedir?

Hastalık yapma özelliği bulunan mikropların uzaklaştırılması ve tamamen ortadan kaldırılması işlemine dezenfeksiyon denir. Dezenfeksiyon, geniş bir aralığı tanımlar. Dezenfeksiyon işleminde, genelde kimyasalların oluşturduğu dezenfektanlar kullanılır. İki farklı dezenfeksiyon yöntemi bulunur. Biri yüksek ısı derecesi kullanılarak ve mikroorganizmaları tamamen yok etme amaçlanarak yapılır; diğeri de yüksek düzeyli dezenfeksiyondur ve uzun bir süreçte uygulanarak yapılır.


Sterilizasyon Nedir?

​Bir maddenin üzerinde veya içinde bulunan tüm mikroorganizmaların arındırılma işlemine sterilizasyon denir. Sterilizasyon işlemi uygulandıktan sonra ortamdaki tüm mikroorganizmalar öldürülür. Sterilizasyonun dereceleri bulunmaz; tek seferlik bir işlemdir. Bir kere yapıldığı zaman tüm sporsuz bakteriler, virüsler, mantarlar gibi mikroorganizmalar yok olur. Sterilizasyonun amacı tüm organizmaların ortadan kaldırılmasıdır.